Primii oameni care au migrat din Africa arată cum s-a schimbat clima
Oamenii au migrat din Africa după ce clima s-a schimbat de la umed la uscat, în urmă cu 60.000 de ani, potrivit noilor cercetări paleoclimatice.
Nu se știa până acum ce fel de climat a fost când oamenii migrau din Africa, adică în urmă cu 55 până la 70.000 de ani. Noile cercetări ale Universității din Arizona arată că în Cornul Africii climatul a trecut de la o fază umedă numită „Sahara Verde” la cea mai uscată, mai uscată decât cea care se regăsește în acest moment pe continent. Cercetătorii anteriori au sugerat că clima trebuie să fi fost mai umedă decât este acum ca oamenii să migreze spre Eurasia trecând prin Cornul Africii și Orientul Mijlociu.
Cercetătorii au urmărit climatul din Cornul Africii de acum mai bine de 200.000 de ani, prin analizarea unui nucleu de sedimente oceanice luate din capătul vestic al Golfului Aden. „Datele noastre arată că migrația vine după o schimbare de mediu serioasă. Poate că oamenii au plecat din cauza deteriorării mediului”, a spus Jessica Tierney, Universitatea din Arizona, profesor asociat de geoștiințe. „A existat o mare schimbare spre secetă și aceasta ar fi putut fi o forță motivantă pentru migrație”, a adăugat ea.
„Întotdeauna a existat o întrebare dacă schimbările climatice au avut vreo influență când specia noastră a părăsit Africa”, a spus Tierney. „Datele ne arată atunci când majoritatea speciilor noastre au părăsit Africa, clima a fost uscată și nu umedă în nord-estul Africii”, a adăugat ea, potrivit Daily Science.
Pentru a construi o înregistrare de temperatură pe termen lung pentru Cornul Africii, cercetătorii au analizat straturile de sedimente pentru substanțele chimice denumite alkenone făcute de un anumit tip de alge marine. Algele modifică compoziția alkenonilor în funcție de temperatura apei. Raportul dintre diferitele alkenone indică temperatura la suprafața mării când algele sunt în viață și reflectă, de asemenea, temperaturile regionale, a spus Tierney.